Haberler & Makaleler

Obsesif Kompulsif Bozuklukta Bilişsel Davranışçı Terapi Yöntemi
Obsesif Kompulsif Bozuklukta Bilişsel Davranışçı Terapi Yöntemi:
Bilişsel terapi duygusal bir sorun yaşandığı durumlarda bunun kişinin yaşadığı olay, içinde bulunduğu ortamla ilgili olabileceği gibi kişinin bilişsel sistemiyle de ilgili olabileceğini öne sürer.
Bilişsel davranışçı terapiler, yaşam problemleri için öğrenme kuramlarını uygulayarak, bireylerin günlük yaşamlarında karşılaştıkları güçlüklerin üstesinden gelmelerine yardım etmeyi amaçlar. Bu güçlükler çoğu zaman tıbbi ya da psikiyatrik bozuklukla birlikte oluşur ve bireyin baş etme becerilerini etkiler. Bilişsel terapinin hedefi gerçek dışı inanç, düşünce ve olumsuz kendilik durumunun değiştirilmesidir. Bilişsel davranışçı terapi teknikleri bireyin baş etme becerilerini genişleterek kişisel gelişimine ve hastalıkla ilgili yaşantılara uyum göstermesine yardım edebilir. Bu tekniklerden bazıları okulda, evde, iş ortamında uygulanabildiği gibi, boş zaman etkinliği olarak da uygulanabilmektedir.
Ruh bilimde zihne istenmeden gelen rahatsız edici düşünce, istek, hayal, duygu takıntıları (obsesyon) ve bunların getirdiği sıkıntıyı azaltmak için tekrar tekrar bazı davranışlar veya zihinsel işlemler (kompulsiyon) şeklinde belirtilerle giden rahatsızlığa obsesif kompulsif bozukluk adı verilir. Obsesif kompulsif bozukluk kronik seyir gösteren, mesleki ve sosyal hayatta işlevsellik kaybına yol açan psikiyatrik bir bozukluktur.
Obsesif kompulsif bozuklukta bilişsel davranışçı tedavisinde etkin tedavinin uygulanması hastalığın ve bunu her bireydeki yansımasının tam olarak anlaşılmasına bağlıdır. Obsesyonların içeriği dini, cinsel vb. belli başlı temalarla sınırlıymış gibi görünse de, terapi esnasında ele almak durumunda kaldığımız obsesyonel materyal hastanın bireysel olarak uğraşıları ve yaşantılarına özeldir.
Obsesif Kompulsif bozukluk, bilişsel ve davranışsal boyutları olan heterojen bir bozukluktur. Obsesif kompulsif bozukluk için çeşitli ilaç tedavileri ve psikososyal tedaviler önerilmiştir. Çok sayıda araştırma obsesif kompulsif belirtilerin tedavisinde ilaç tedavisi ve bilişsel davranışçı terapinin etkinliğini desteklemektedir.
Obsesif kompulsif bozukluğu olan kişi çoğunlukla obsesyonlarının anlamsızlığının farkındadır ve hem obsesyonlarını, hem de kompulsiyonlarını ego-distonik yaşar. Obsesyonlar zaman kaybettirici olabilir, kişinin normal rutinine, mesleki işlevlerine, olağan sosyal aktivitelerine, arkadaş ve aile ilişkilerine önemli ölçüde engel teşkil edebilir